Europees kampioenschap voetbal de deelnemende landen

Van 7 juni tot en met 29 juni werd in Oostenrijk en Zwitserland het Europees kampioenschap voetbal gehouden. Het was de tweede keer dat een EK door twee landen werd georganiseerd. Nederland en België gingen hun in 2000 voor.

De toewijzing

Er was bij de verschillende voetbalbonden veel belangstelling om dit EK te organiseren. Rusland en Hongarije waren in de race om individueel het EK te houden. Maar veel bonden wilden het gezamenlijk doen. Zoals Kroatië en Bosnië Herzogewina maar ook de Scandinavische landen Noorwegen, Finland, Zweden en Denemarken waren in de race. Schotland en Ierland en Griekenland en Turkije hadden ook een gezamenlijk bid uitgebracht. Maar de keuze viel uiteindelijk op Zwitserland en Oostenrijk. In beide lande waren in totaal acht stadions beschikbaar, vier in beide landen. Kortom niets stond een succesvol EK in de weg.

Kwalificatie voor het toernooi

Op vrijdag 27 januari vond in het Zwitserse Montreux de loting plaats voor de kwalificatie voor het EK 2008. Zwitserland en Oostenrijk waren als gastland al automatisch geplaatst. Aan het toernooi zouden 16 landen meedoen. Alle landen die aangesloten zijn bij de UEFA deden mee met de loting voor kwalificatie. De teams werden ingeloot in zeven verschillende poule waarvan de nummers één en twee zich plaatsten voor de eindronde. Naast de gastlanden plaatsten zich Polen, Portugal, Italië, Frankrijk, Turkije, Tsjechië, Duitsland, Griekenland, Nederland, Kroatië, Rusland, Spanje Zweden en Roemenië. Griekenland ging proberen om de in Portugal gewonnen titel te verdedigen. Bij de loting werden de beide gastlanden in pot 1 als groepshoofd geplaats. Ook Griekenland als titelverdediger en Nederland kregen een plek in pot 1 als best presterende land in de afgelopen kwalificatiereeksen.

 

Loting eindtoernooi

De loting voor het eindtoernooi vond op 2 december 2007 plaats in Zurich. Zestien landen moesten een plek krijgen in één van de vier groepen. Na de loting in Zurich zagen de groepen er als volgt uit:

Groep A:

In Groep A zat het gastland Zwitserland dia al zijn wedstrijden in het St Jakob-Park in Bazel zou spel. Portugal de organisator van het EK van 2004 zat ook in die groep. De groep werd aangevuld met Turkije en Tsjechië.

Groep B:

In Groep B zat het gastland Oostenrijk die al zijn wedstrijden in het Ernst Happelstadion in Wenen zou spelen. Duitsland die de Europese titel al drie keer had gewonnen zat ook in de Groep B. Deze groep werd aangevuld met Kroatië en Polen.

Groep C

Groep C werd aangevoerd door Nederland, de groep stond bekend om zijn zware bezetting. Dat leverde al snel de naam Groep des Doods op. Bij Nederland zaten ook Roemenië poele winnaar in de kwalificatiepoule van Nederland. De aanwezigheid van Frankrijk en Italië maakte deze groep heel bijzonder.

Groep D

Groep D was ook een behoorlijk zware groep. Deelnemers waren hier het sterke Spanje, Rusland Zweden en Griekenland. Griekenland was het groepshoofd als Europees kampioen van 2004.