Nederland op het Europees kampioenschap voetbal van 2008

Aan de kwalificatie voor het Europees kampioenschap van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk deden 52 landen mee. De beide organiserende landen hadden zich al rechtstreeks geplaats. Nederland kon zich voor de achtste keer plaatsen voor een EK.

 

De loting voor kwalificatie

Nederland werd als groepshoofd ingedeeld in poule D. Ons land zou uiteindelijk in een poule van zeven landen komen. De loting bracht Nederland samen met Roemenië, Bulgarije, Wit-Rusland, Albanië, Slovenië en Luxemburg bijeen in één poule. De eerste wedstrijd werd gespeeld in september 2006 in en tegen Luxemburg. Nederland speelde niet erg sterk maar won wel met 1-0. Vervolgens werd er gewonnen tegen Wit-Rusland en gelijk gespeeld bij Bulgarije. Puntverlies was er ook thuis tegen de concurrent Roemenië het werd 0-0. Vervolgens werd er drie keer gewonnen tegen Slovenië, Bulgarije en Albanië. Daarna stond de belangrijke uitwedstrijd tegen Roemenië op de planning. Nederland verloor die wedstrijd met 1-0. Ook de laatste wedstrijd uit tegen Wit-Rusland ging verloren. Maar er waren voldoende punten gehaald om tweede te worden in de poule en kwalificatie af te dwingen.

Oefenwedstrijden voor het EK

Voor dat het Nederlands elftal afreisde naar Zwitserland voor het eindtoernooi werd er nog drie keer geoefend. Op 24 mei 2008 speelde oranje tegen Oekraïne en werd er met 3-0 gewonnen. Vijf dagen later was de volgende wedstrijd al gepland tegen Denemarken, met een gelijkspel 1-1 als resultaat. De laatste wedstrijd de zogenaamde uitzwaaiwedstrijd ging tegen Wales. Nederland deed op het laatst toch nog wat zelfvertrouwen op door met 2-0 te winnen.

Loting EK

De loting voor de eindronde vond op 2 december 2007 plaats in Luzern. Nederland was één van de groepshoofden en daarmee zouden sterke landen als Spanje en Duitsland worden ontlopen. Maar het lot was Nederland niet gunstig gezind. Poule C, de poule van Nederland, zou voor het toernooi de Groep des Doods worden. Het lot bracht Nederland samen met opnieuw Roemenië het team die de kwalificatie poule van Nederland had gewonnen. Maar niet alleen Roemenië werd geloot ook Frankrijk en Italië kwamen uit de koker. Ook op het WK in 2006 en het EK van 2000 werd er sterk geloot. Maar destijds had het voor ons land geen desastreuze gevolgen.

Het toernooi verloop

Nederland moest op 9 juni zijn eerste wedstrijd spelen tegen Italië. Door doelpunten van Ruud van Nistelrooij, Wesley Snijder en Giovanni van Bronckhorst werd het een overtuigende zege. Wat ook opviel was het sterke spel van oranje die de Italianen geen enkele kans gaven. De tweede wedstrijd ging tegen de verliezer van de WK finale Frankrijk. Opnieuw speelde Nederland ijzersterk en werd Frankrijk simpel opzij geschoven met 4-1. Voor Nederland waren Dirk Kuijt, Robin van Persie, Arjen Robben en opnieuw Wesley Snijder de doelpuntenmakers. Voor de Fransen was Thierry Henry succesvol met één doelpunt. Ook de laatste wedstrijd tegen Roemenië werd gewonnen met 2-0. In deze wedstrijd waren Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie de doelpuntenmakers.

De kwartfinale

In de kwartfinale moest Nederland aantreden tegen Rusland die Guus Hiddink als trainer op de bank hadden. Het was dus op voorhand al een beetje een beladen duel. De Russen kwamen in de 56e minuut op voorsprong door een doelpunt van Roman Pavljoetsjenko. Het was Ruud van Nistelrooij die vlak voor tijd in 86e minuut nog een verlenging afdwong. Maar de vorm van de eerste ronde was er niet bij oranje. De Russen liepen via Dimitri Torbinski en Andrej Arshavin uit naar 3-1 en oranje was uitgeschakeld. Het land uit de Groep des Doods liet het mooiste voetbal zien maar moest naar huis.