Portugal

Portugal

Het komende EK zal Portugal trachten de hoge verwachtingen waar te maken. Het Zuid-Europese land beschikt over toppers zoals Cristiano Ronaldo, Deco, Paulo Ferreira en Simao. Sinds bondscoach Luiz Felipe Scolari in Portugal met de scepter zwaait is er op sportief gebied veel verbeterd en is het komende EK een goed podium om voor het eerst echt hoge ogen te gooien.

De strijd om kwalificatie voor het EK ging nog niet helemaal zoals gehoopt. Het elftal eindigde achter lijstaanvoerder Polen op de tweede positie maar speelde alles behalve florerend. Groepsgenoten Servië, Finland en België haalde allen het kampioenschap niet.

Op papier moet het geen zware opgave zijn voor Portugal om de kwartfinales te bereiken. Tjechië en Turkijke kunnen geduchte tegenstanders zijn maar Portugal beschikt over meer kwaliteit terwijl de selectie van Tjechië door blessures en afzeggingen werd getijsterd. Gastland Oostenrijk zal hoogstwaarschijnlijk geen moeilijk obstakel zijn.

Alle ogen zullen gericht zijn op Cristiano Ronaldo. De aanvaller ontpopte zich bij Manchester United tot speler van het jaar en scoorde het afgelopen seizoen maar liefst 31 keer. Na de vele duels in de Engelse Premier League, ontmoetingen in de Champions League en de Engelse beker wordt verwacht dat de vermoeidheid parte gaat spelen. Maar dat geldt voor een groot deel van de selectie. Op Nuno Gomes (Benfica) en Ricardo Quaresma (FC Porto) spelen alle selectieleden buiten de landgrenzen en volgden het drukke programma’s.

De kans dat Portugal de poulefase doorkomt is zeer groot. Vanaf de kwartfinale kan er vanalles gebeuren want naar verwachting zullen de grotere voetbalnaties dan met elkaar uitvechten wie Europees sterkste is. Onder die grootmachten schuilen geen absolute favorieten dus dat wordt spannend.

Selectie

Doel: Quim (Benfica), Ricardo (Real Betis), Rui Patricio (Sporting Portugal)

Verdediging: Bruno Alves (FC Porto), Fernando Meira (VfB Stuttgart), Jorge Ribeiro (Boavista), Jose Bosingwa (FC Porto/Chelsea), Pepe (Real Madrid), Miguel (Valencia), Paulo Ferreira (Chelsea) en Ricardo Carvalho (Chelsea)

Middenveld: Deco (Barcelona), Petit (Benfica), Joao Moutinho (Sporting Portugal), Miguel Veloso (Sporting Portugal), Rael Meireles (FC Porto), Cristiano Ronaldo (Manchester United), Nani (Manchester United), Ricardo Quaresma (FC Porto) en Simao Sabrosa (Atletico Madrid).

Aanval: Helder Postiga (Panathinaikos), Hugo Almeida (Werder Bremen) en Nuno Gomes (Benfica).

Statistieken van Portugal

Bevolking
Oppervlakte 2
Taal Portugees
Hoofdstad Lisabon
Munt Euro
Volkslied