Zwitserland

Zwitserland

Mede-gastland Zwitserland heeft het komende EK een lastige klus te klaren. Met trots wist het Alpenland beslag te leggen op de veelgewilde rol als organisator, nu is het de taak voor trainer Jakob Kuhn en zijn spelers om Zwitserland ook binnen de krijtlijnen internationale faam te bezorgen. En dat is een lastige opgave, met in de achterhoofd de zware pouletegenstanders en het feit dat Zwitserland op een EK nooit verder kwam dan de eerste ronde.

Zwitserland is ingedeeld in poule A, samen met Tjechië, Portugal en Turkije.

Omdat Zwitserland dit jaar de rol als gastland van het EK verschaft was het automatisch verzekerd van deelname. Dit is een fijne bijkomstigheid voor het Alpenland want het nam welgeteld nog maar twee keer deel aan het EK. Alleen in 1996 en 2004 streed Zwitserland mee in het toernooi, dat resulteerde echter niet in een uitvlieger. Zowel in 1996 (o.a. door toedoen van Nederland) als in 2004 sneuvelde het in de eerste ronde. Dit jaar beschikken de Zwitser wel over beter materiaal.

In de achterste linie heeft bondscoach Jakob Kuhn de keuze uit o.a. Philipp Degen (Borussia Dortmund), Philipp Senderos (Arsenal) en Johan Djourou (Arsenal). Kuhn beschikt dus op papier over een solide verdediging. Zowel de beschikbare doelverdedigers als de middenvelders zijn in mindere mate bekend onder de Europese voetbalfanaat. De voorste linie geniet meer bekendheid, er wordt dan ook veel verwacht van de aanvallers Johan Vonlanthen, Alexander Frei en Marco Streller.

Er wacht een zware opgave voor Zwitserland. Het zal flink aan de bak willen om gezichtsverlies te besparen. Voetbalgrootheden Portugal en Tjechië  zijn immers geduchte tegenstanders. Verdediger Stephan Lichtsteiner (Lille) gelooft er echter in. “We zitten in een extreem zware groep met Portugal, Tsjechië en Turkije. Desondanks geloof ik dat we de kwartfinale kunnen bereiken. De tot op heden behaalde resultaten wijzen deze uitspraak echter naar het rijk der fabelen en de kans dat Zwitserland opnieuw in de eerste ronde sneuvelt is zeer groot.

Selectie

Doel: Diego Benaglio (Vtl Wolfsburg), Pascal Zuberbuhler (Xamax Neuchatel), Eldin Jakupovic (Grasshoppers).

Verdediging: Valon Behrami (Lazio Roma), Philipp Degen (Borussia Dortmund), Johan Djourou (Arsenal), Stephane Grichting (Auxerre), Stephan Lichtsteiner (Lille), Ludovic
Magnin (VfB Stuttgart), Patrick MOIIer (Olympique Lyon), Philippe Senderos (Arsenal), Christoph Spycher (Eintracht Frankfurt).

Middenveld: Tranquillo Barnetta (Leverkusen), Ricardo Cabanas (Grasshopper ZOrich), Gelson Fernandes (Manchester City), Daniel Gygax (FC Metz), Benjamin Huggel (FC Basel), G(jkhan
Inler (Udinese), Hakan Yakin (Young Boys), Johan Vonlanthen (Salzburg).

Aanval: Eren Derdiyok. Marco Streller (FC Basel), Alexander Frei (Borussia Dortmund).

Statistieken van Zwitserland

Bevolking 7.554.661
Oppervlakte 41.284 km2
Taal Duits
Hoofdstad Bern
Munt Franken
Volkslied Zwitserse Psalm